Železničar

NAJVEĆI USPEH PANČEVAČKOG I JUŽNOBANATSKOG FUDBALA

O Klubu

Club History

Istorija kluba

istorija kluba

Za dvanaest godina – od „betona” do „plafona” Grad na Tamišu to nije doživeo! Ali eto, to nekada malo fudbalsko „čudo”, tamo sa Mise, pokraj Peskane – ostvarilo je dosada nedosanjani san genaracija naših sugrađana i sugrađanki.

Fudbalski klub Železničar postao je novi superligaš! Sve do Đurđevdana 2023. godine, Pančevo u svojoj devetstogodišnjoj istoriji nije moglo da se podiči takvim uspehom, takvim dostignućem koje je u euforiju bacilo ceo južni Banat.

„Željin” veličanstveni trijumf, najveći je fudbalski uspeh u celom regionu, pa onda i ne treba da čudi što se od subote, 6. maja, u Pančevu i okolini priča samo o fudbalu i popularnoj „dizelki” sa obala Tamiša.

Železničar je stao rame uz rame sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Vojvodinom i ostalim velikanima srpskog fudbala i to nije samo sportska istorija našeg grada – ne, jer ispisane su najlepše stranice opšte istorije Pančeva.

Fudbal i sve oko njega nije samo sport, jer su u ovu fenomenalnu igru nad igrama, u gotovo svim krajevima sveta, utkane ljudske sudbine, ljubavi, nadanja, strepnje, preokupacije, najlepša maštanja i snovi. Fudbal je simbol čovekovog života, što je teško opisati nekim objektivnim rečima i zapažanjima, bez pristrasnosti, pogotovo onima koji su beznadežno inficirani. Uostalom, ne kaže se džabe da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, ali ne treba zaboraviti da ima mnogo zaljubljenika u ovu čudesnu igru u kojoj baš ništa nije sporedno. Ovi „Željini” igrači, zajedno sa stručnim štabom i svim ljudima koji ih odlično vode, postali su heroji Pančeva. Uspeli su da se plasiraju u najviši fudbalski rang u našoj zemlji, što nijednoj generaciji do sada nije uspelo. Nema nikakve sumnje, pre ili kasnije, o ovom fenomenu će se dugo i euforično pričati, pisati knjige, snimati filmovi i ispisivati pančevačka istorija – usmeno i pismeno. U fudbalu, kao i u životu, pobeđuju oni koji su sposobni, odgovorni, vredni, stručni, ali i složni, puni razumevanja, zrele ličnosti i psihološki stabilni i motivisani igrači... Po svemu sudeći, „Želja” ima baš takve ljude. Ljudine koji su se zlatnim slovima upisali u devetstogodišnju istoriju grada, zajedno sa brojnim navijačima, sa svim Pančevkama i Pančevcima koji su ih zdušno podržavali i podržavaju!

Fudbalski klub Železničar je osnovan davne 1947. godine, bitisao je po nižim ligama, imao je i teške trnutke, ali je opstajao. Ovaj kolektiv je uvek bio jači od svih nedaća i zbog toga veliku zahvalnost treba uputiti svima koji su kroz istoriju bili makar i delić sada širom zemlje popularne „dizelke” sa Tamiša.

Uspon ka vrhu počeo je pre dvanaest godina, kada je na čelo kluba došao Zoran Naunković, čovek koji je zajedno sa svojim saradnicima doneo novu energiju, želju, ljubav, entuzijazam... I krenula je „dizelka”, iz najniže, „beton” lige. Godinu po godinu išla je samo uzlaznom putanjom, preskakala je rangove, da bi eto, stigla i do samog „plafona”, do vrha – do fudbalskog sazvežđa!

Ova, istorijska sezona 2022/2023, koja je startovala porazom u Pančevu od Zlatibora (koji će od leta igrati u Sprskoj ligi), najsjajnijim slovima spominjaće se u sportskim almanasima našeg grada. Železničar je u prvoligašku prvenstvenu trku za bodove krenuo sa Igorom Savićem na mestu šefa stručnog štaba, nastavio ju je sa Tomislavom Sivićem, da bi do konačnog cilja, na poziciji prvog trenera, stigla sa Vladimirom Gaćinovićem. I svako od njih dao je svoj doprinos veličanstvenom uspehu i obezbedio mesto među besmrtnima.

Scroll to Top